6cm_MONICA-EDMONDSON-logga-2020_v1b_farg

Pressmeddelande 21 juli 2021

Faster

Vernissage av nytt konstverk "Malign:TippingPoint installerat i hölada Bäcknäs Tärnaby

Under pågående kulturvecka i Tärnaby är det visning av det nyproducerade tre meter höga konstverket Malign:TippingPoint. Monica L Edmondson berättar hur hon konstnärligt bearbetat en personligt omvälvande tid för att slutligen återge den maktlöshet som uppstår av att inte kunna hjälpa sitt barn.

En elakartad tumör har just opererats bort på vår dotter. Efteråt viskar dottern orden ”Hjälp mig mamma” men jag har inte den kunskap som krävs för att ta bort det onda, jag når inte upp, jag når inte fram.

Bilden jag får i mitt inre just då skissar jag ner som en skör horisontell figur som ligger ner utom räckhåll på vassa spetsar och krossat glas. I den stunden handlar teckningen om den känsla av maktlöshet som uppstår av att inte kunna hjälpa mitt barn som har ont och att jag som mamma inte har någon som helst kontroll över vad som sker härnäst. Jag måste förlita mig på andras kunskap och vilja att hjälpa mitt barn överleva. I efterhand, idag, förstår jag att känslan som ligger till grund för den bilden, samt Malign:TippingPoint, illustrerar så mycket mer. Känslan visar även på den frustration som uppstår då en förälder har all kunskap i världen som behövs för att hjälpa men ingen ser och lyssnar, ingen vill förstå.
I Malign:TippingPoint har jag sökt materialisera dessa känslor av maktlöshet och frustration. Med hjälp av papper, glas, ljud och ljus har den tre meter höga skulpturen växt fram i en hölada som finns i anslutning till min glasverkstad och ateljé strax utanför Tärnaby.
Vernissage och visning: Lördag och söndag 24 - 25 juli kl 15. Alla välkomna!
Plats: Höladan Fransnilslagårn Bäcknäs, 2,5 km öster om Tärnaby efter E12 Blå vägen.
Glasverkstan och ateljén har även öppet för studiebesök kl 15-17.
Monica L Edmondson
070-3757388
monica@edmondson.se
www.edmondson.se
web_MalignTippingPoint_with_Monica_L_Edmondson_PhotroCred_Sebastian_Saury
Lågupplöst pressbild med Monica L Edmondson vid verket Malign:TippingPoint.
Kontakta Monica för högupplöst bild.
Fotografens namn: Sebastian Saury
Projektet är genomfört med stöd av Konstnärsnämnden.
____________________________________________________________________Monica L Edmondson är konstnär med inriktning glas som sedan 2002 arbetat utifrån egen glasateljé och verkstad i Tärnaby. I Monicas arbeten möter den samiska kulturen det internationella, både tekniskt och konceptuellt. Konstnärlig gestaltning liksom konsultuppdrag för offentliga byggnader i samarbete med arkitekter är även en del av verksamheten. Monicas verk finns representerade i permanenta samlingar vid bland annat Nationalmuseum Stockholm, Ájtte museum Jokkmokk och National Gallery of Australia.
twitter instagram 
MONICA L EDMONDSON • BÄCKNÄS • SE-920 64 TÄRNABY • SWEDEN
CELLPH: +46 70 3757388 • MONICA(A)EDMONDSON.SE