logo.png
cropped-header2
artcore

NYHETSBREV 2017

Sidofot

Bäcknäs Tärnaby

Nyaste nytt är att vi nu äger jordbruksfastigheten i Bäcknäs där jag hyrt min ateljé och glasverkstad sedan 2002. Hurra!!
artcore
Jan Manker Amanda Kernell Monica L Edmondson

Rune Pettersson Stipendiestiftelse

I september 2017 mottog jag, tillsammans med konstnären Jan Manker och manusförfattaren och regissören Amanda Kernell (bl.a Sameblod), Rune Petterssons Stipendium på Grafiska Sällskapet i Stockholm.
Ödmjukt tacksam och stolt när jag läser motiveringen:

"Mötet med Monica L Edmondsons konst är ett möte med sinnliga spår från mänsklig hand, dels fysiskta men också mentala i tid och rum.
Hon förlöser formen och det sensuella däri. I hennes verk förnimmer man även en spegling inte bara från hennes eget DNA utan även från ett starkt "partitur". Hennes arbeten laddas med en tidlös giltighet.
Renheten och de höga klangerna i verken ger oss möjligheten till ett möte med en stark form och innehåll, vilket utmynnar i en frisk, mänsklig och viktig bärare av här, nu och då.
Att inandas hennes verk vidgar de sensuella och subtila receptorerna hos mottagaren.
Något som kanske var just det Rune Pettersson sökte på sina vandringar i fjällvärlden"
artcore

Utställningar och föredrag

Áigemátki Trondheim 2017
Áigemátki - Tidsreise - Time travel invigdes under 100-årsjubileet av det första samiska landsmötet i Trondheim 1917. Här står vi deltagande konstnärer uppradade under vernissagen där Ole Henrik Magga invigningstalade. Till utställningen hör en katalog ISBN 978-82-329-0064-0. Utställningen har även visats under året i Harstad och Bodö Norge och kommer resa vidare till bland annat Place des Arts i Quebec Canada 30 mars - 30 april 2018 och Yukon Art Center i Whitehorse Canada.

I utställningen deltar jag med en video-ljud- och glasinstallation "Luodda - Spår".

Läs mer om Luodda - Spår
Slider5
artcore
Bok o Bild artikel Kuriren 20 okt 2017
Utställning Kulturens Hus Luleå. Delar av 100 MIGRATORY visades i Luleå under oktober månad i samband med Bok & Bild 2017. Samtidigt höll jag föredrag om min verksamhet som konstnär med inriktning glas. Artikel i Norrbottens-Kuriren ovan 20 oktober, även i NSD 23 oktober och Samefolket nr 6 2017.

Läs mer om artiklarna...

Läs mer om utställningen...
artcore
Slider1

100 MIGRATORY

Det finns fortfarande 17 kärl av glas kvar del av det fleråriga konstprojektet 100 MIGRATORY. Kolla in länken nedan för information och bilder på dessa kärl plus pris.

Boken 100 MIGRATORY ISBN 978 82 90625 73 8 är utsåld men ibland kan man hitta ett exemplar på www.bokborsen.se

Glass for sale...

100 MIGRATORY blogg...
artcore
Web__DSC1562
Web_DSC1563
Bok Contemporary Sami Art and Design. Någon kanske har missat denna referensbok där 35 ledande konstnärer i Sápmi porträtteras. Utgiven av Arvinius + Orfeus 2015 Publishing. ISBN 978-91-87543-29-6
artcore

Konst och glas del av arkitekturen

Web_Samefolket nr4_2016
Samefolket nr 4/2016
artcore

Just nu

Dagsdosen
Just nu arbetar jag med att bearbeta den tid vi gått igenom de senaste åren tillsammans med vår cancersjuka dotter, Aana, som nu är färdigbehandlad. En del handlar om att jag ser över det material vi samlat på oss; bilder, filmer, plastavfall osv. En annan del handlar om min nyfikenhet kring cancerforskningen och som sista del vill jag konstnärligt reflektera över mina känslor som mamma till en cancersjuk dotter. Vad resultatet blir och var det eventuellt ska visas är inte klart i nuläget.
I'll keep you posted.
artcore

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!

artcore
twitter email